[xoo_wsc_cart]

Met één knop van Zürich naar Zaandam

Maarten (33) woont nu zo’n 7 jaar in Zürich, Zwitserland, maar liefst 700 km bij zijn oma Jannie (87) uit Zaandam vandaan. Vanuit Zürich, beeldbelt Maarten regelmatig met zijn oma via Genus. Vooral nu ze steeds minder kan, vindt Maarten het belangrijk haar via Genus mee te nemen in zijn avonturen. 

In augustus 2012 vertrekt Maarten naar Stockholm voor zijn Master Medische Biotechnologie. Op dat moment is de band met zijn oma meer dan goed. Hij bezoekt haar regelmatig en naast een kopje koffie drinken, gaan ze er samen op uit om te fietsen of oma’s grote hobby uit te voeren, namelijk zwemmen! Het masterprogramma dat Maarten wil volgen duurt 2 jaar en hij is dan ook in de veronderstelling na het behalen van zijn diploma terug te keren naar Nederland. Maar deze plannen wijzigen snel! Het leven in het buitenland bevalt Maarten goed. Hij ontmoet zijn Zweedse partner en samen besluiten ze voor verdere studie naar Zürich te verhuizen. Nu, 7 jaar later, wonen ze hier nog steeds en coördineert Maarten een huidonderzoekproject genaamd ‘SKINTEGRITY.CH’. Binnen dit project werkt hij, samen met 40 onderzoeksgroepen van verschillende universiteiten, aan onderzoek naar huidziektes en wondgenezing en de verbanden ertussen. 

Spontaan contact

Maarten bezoekt zijn familie in Nederland drie à vier keer per jaar. Zo ook oma Jannie. Op deze momenten praten ze elkaar bij over wat er allemaal gebeurd is. Maar deze bezoekjes zijn te beperkt om alles te kunnen vertellen en de meeste verhalen zijn allang niet meer recent. Dit in combinatie met het feit dat oma Jannie alleen woont en toch langzaam achteruitgaat, doet Maarten en zijn familie besluiten Genus aan te schaffen. 

“Genus heeft de spontaniteit in onze band teruggebracht! Voorheen belden we wel eens via WhatsApp of Skype, maar dan moest er altijd een familielid bijzitten. Genus is zo simpel dat oma geen hulp nodig heeft. Nu bel ik haar op de meest willekeurige momenten, zoals wanneer ik met vrienden aan het sleeën ben in de prachtige bergen van Zwitserland”.

Comfortabel met Genus

Maarten ziet zijn oma opbloeien tijdens de gesprekken via Genus. In het begin was oma Jannie nog wat onwennig met Genus en belde Maarten eerst telefonisch om het beeldbellen aan te kondigen. “Dan riep ze vaak dat ze nog even snel een kopje koffie wilde zetten om zich te settelen voor het gesprek”, maar al snel is oma Jannie gewend aan Genus en kan Maarten haar zonder aankondiging beeldbellen. Dit is een geweldige ervaring voor oma die nog nooit bij haar kleinzoon in Zwitserland op bezoek is geweest “Ik heb via Genus voor het eerst de woonkamer van mijn kleinzoon in Zwitserland gezien!” vertelt oma Jannie enthousiast. 

Helaas kan oma Jannie veel van haar hobby’s niet meer uitvoeren. Hierom beeldbelt Maarten haar op momenten waarvan hij weet dat oma het fantastisch zou vinden om erbij te kunnen zijn. “Als ik in een meer of een rivier ga zwemmen beeldbel ik mijn oma via Genus. Zij heeft jarenlang vrijwillig zwemles gegeven aan gehandicapte kinderen en hier zelfs een lintje voor gekregen van de koningin.” Maarten blijft Genus in ieder geval actief gebruiken en reist, nu de Corona maatregelen het weer toelaten, regelmatig op en neer tussen Zürich en Zaandam!